Menu pro změnu
Projekt Menu pro změnu se zabývá problematikou stravovacích návyků a plýtvání s potravinami. Nositelem projektu v ČR je TEREZA vzdělávací centrum
MENU PRO ZMĚNU – PLÁN ČINNOSTÍ
Plán činností je vypracován v několika fázích. V první fázi byl sestaven tým učitelů a žáků, kteří budou v tomto školním roce pracovat na projektu „MENU PRO ZMĚNU“.
Tým učitelů:
Ing. Štěpánka Frýbová, Mgr. Monika Frýbová, Jiřina Národová (asistentka), Lenka Kindermanová (hospodářka, vedoucí školní jídelny)
Tým žáků:
Anna Harvánková, Vít Voigt, Tomáš Oubrecht, Matěj Puršl, Kamila Mrázková, Eva Hrníčková, Andrea Fencková, Petra Rappaportová, Nikola Balogová, Adam Roll, Vojtěch Krátký, Tereza Rappaportová, Veronika Brezáni, Eliška Jesínková
V druhé fázi začali učitelé a žáci na projektu pracovat. Na první schůzce si přečetli dopis a pustili se do první aktivity – ROLOVÁNÍ. Žáci si přečetli náplň jednotlivých rolí a jednotlivě navrhovali ke každé roli žáka.
Rolování – rozdělení rolí:
Šéfkuchař – vedoucí osoba týmu Tereza a Petra Rappaportovi
Zásobovač – vyhledávač informací Veronika Brezáni, Kamila Mrázková
Ztužovač – tmelič týmu Adam Roll, Tomáš Oubrecht
Kuchař experimentátor – chrlič nápadů Andrea Fencková, Vít Voigt
Provozní – třídič nápadů Vojtěch Krátký, Matěj Puršl
Recenzent – informátor Eva Hrníčková, Eliška Jesínková
Fotograf – dokumentátor Nikola Balogová
Zapisovatel Anna Harvánková
Ve třetí fázi jsme vypracovali plán činností (příloha), do kterého jsme přizvali i další spolupracovníky – kroužek vaření, kroužek Tvořílci, rodiče a další subjekty mimo školu. Spolupráci a pomoc nám přislíbila paní starostka Bc. Doris Černíková Dis. a pan ředitel školy Ing. Bc. Zdeněk Dosedla, Ph. D..
Ve čtvrté fázi zpracujeme výsledky dotazníků, vypracujeme analýzu a napíšeme závěrečnou zprávu. Dále vyhodnotíme analýzu školní jídelny a začneme plnit jednotlivé úkoly z plánu činností. V poslední fázi projekt zhodnotíme.
Vypracovala: Ing. Štěpánka Frýbová
|
PLÁN ČINNOSTÍ |
||||
|
Datum |
Akce |
Zodpovědná osoba |
Spolupracuje |
Finanční náročnost |
|
15. 5. 2027 |
SPOLEČNÉ ODPOLEDNE U KÁVY Akce určená pro seniory z městysu Měcholupy a okolí, žáci připravili kulturní program, upekli mrkvovou buchtu z kuchařky „Zdravé recepty“ a posezení zpříjemnil potulný muzikant. |
Hana Kolářová |
|
500,- Kč |
|
19. 5. 2017 |
ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO SPOLUŽÁKY Žáci z EKOTÝMU připravili pro své spolužáky zdravé sušenky. Touto akcí chtěli ukázat spolužákům, že i mlsání může být chutné a zároveň zdravé. |
Mgr. Monika Frýbová |
|
500,- Kč |
|
28. 6. 2017 |
ŠKOLNÍ AKADEMIE V rámci školní akademie se představí žáci v rámci svých kroužků. Kroužek vaření upeče pro rodiče jahodové řezy |
Jiřina Národová |
|
2000,- Kč |
|
Říjen 2017 |
KOLÁČOBRANÍ I žáci 8. a 9. třídy se zapojí do desátého ročníku KOLÁČOBRANÍ, v tomto roce budou připravovat slané pohoštění a jablečný dort. |
Ing. Bc. Zdeněk Dosedla, Ph. D. Ing. Štěpánka Frýbová |
|
2500,- Kč |
|
Listopad 2017 |
KALENDÁŘ SEZÓNNÍHO OVOCE A ZELENINY Žáci z kroužku Tvořílci vytvoří kalendář na rok 2018, kde bude u jednotlivých měsíců uvedeno ovoce a zelenina, která v daném měsíci dozrává |
Sylva Círová |
|
500,- Kč |
|
Prosinec 2017 |
VÁNOČNÍ JARMARK Společná akce městysu Měcholupy a ZŠ Měcholupy, kde žáci prodávají své výrobky. Připravené pohoštění zajistí městys i žáci z EKOTÝMU, v letošním roce plánují cukroví z ovesných vloček |
Mgr. Monika Frýbová |
|
2000,- Kč |
MENU PRO ZMĚNU
SPOLEČNÉ ODPOLEDNE U KÁVY
Tato akce proběhla 15. 5. 2017 na školní zahradě v Měcholupech a byla určená pro seniory z Měcholup a okolí. Pořádala ji Základní škola Měcholupy, městys Měcholupy ve spolupráci s Lounskou knihovnou a Dům s pečovatelskou službou Měcholupy.
Posezení u kávy zpříjemnil potulný muzikant, který zahrál našim babičkám písničky, které mají rádi a společně si zazpívali. Žáci ze základní školy upekli mrkvovou buchtu z kuchařky „Zdravé recepty“, tu si všichni hosté pochvalovali a dokonce projevili zájem o recept.
Všem přítomným se akce moc líbila.
Ing. Štěpánka Frýbová
MENU PRO ZMĚNU
ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO SPOLUŽÁKY
V rámci projektu MENU PRO ZMĚNU jsme my žáci z EKOTÝMU připravili pro své spolužáky zdravé sušenky. Ty jsme upekli s paní učitelkou Mgr. Monikou Frýbovou. Poté jsme je nabízeli o přestávku ostatním kamarádům ve škole. Komu sušenky chutnali, dostal od nás recept, který jsme dali ve škole i na nástěnku. Touto akcí jsme chtěli ukázat spolužákům, že i mlsání může být chutné a zároveň zdravé.
Tato akce se setkala s velkým úspěchem
Žáci EKOTÝMU 19. 5. 2017
ZŠ Měcholupy, okres Louny
Holedečská 2
439 31 MĚCHOLUPY
MENU PRO ZMĚNU
ŠKOLNÍ AKADEMIE
Je již dlouholetou tradicí naší školy, že na konci školního roku si žáci z jednotlivých kroužků připraví pro své rodiče vystoupení. Žáci z kroužku vaření upekli pro své rodiče, učitele a spolužáky bublaniny s ovocem (třešně a jahody). Bublaninu pekli pod vedením paní asistentky Jiřiny Národové. Ta vybrala jednoduchý recept, zajímavý tím, že bublanina byla z kefíru.
Ing. Štěpánka Frýbová
|
PRVNÍ MONITOROVACÍ ZPRÁVA – školní rok 2016/2017 |
|||||||||||
|
PROJEKTOVÁ AKCE |
|||||||||||
|
Název akce
|
Typ akce |
Popis akce
|
Jakého podtématu zodpovědné spotřeby potravin se akce týkala? |
Počet žáků organizujících akci
|
Počet učitelů organizujících akci
|
Počet žáků účastnících se akce
|
Počet učitelů účastnících se akce
|
Počet rodičů účastnících se akce
|
Počet dalších účastníků
|
Celkový počet účastníků
|
Mediální výstupy (odkaz na článek, FB,…)
|
|
SPOLEČNÉ ODPOLEDNE U KÁVY
|
Akce pro veřejnost |
Žáci ZŠ Měcholupy ve spolupráci s městysem Měcholupy, s Lounskou knihovnou a s Domem pečovatelskou službou pořádali pro seniory posezení u kávy. Žáci upekli mrkvovou buchtu z kuchařky „Zdravé recepty“, tu si všichni hosté pochvalovali a dokonce projevili zájem o recept. |
Lokální a sezonní potraviny |
12 |
2 |
35 |
6 |
5 |
42 |
102 |
|
|
ROLOVÁNÍ EKOTÝMU
|
Schůzka ekotýmu |
Členové EKOTÝMU se aktivně zapojili do projektu MENU PRO ZMĚNU, který je zaměřený na zodpovědnou spotřebu potravin. Pro plnění jednotlivých úkolů z plánu činností bylo důležité rozdělení rolí jednotlivých členů. |
0 |
1 |
14 |
0 |
0 |
0 |
15 |
||
|
ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO SPOLUŽÁKY aneb ZODPOVĚDNÉ MLSÁNÍ PRO SPOLUŽÁKY
|
Akce pro žáky a učitele |
Žáci z EKOTÝMU upekli pro své spolužáky a učitele zdravé sušenky, o přestávku uspořádali jejich ochutnávku. Touto akcí chtěli ukázat, že i mlsání může být nejen chutné ale zároveň zdravé a zodpovědné. |
Bio a fair-trade |
5 |
2 |
45 |
12 |
0 |
0 |
64 |
|
|
JAK SE STRAVUJEME DOMA
|
Dotazníkové šetření |
Zjištěné informace: rodiny nakupují převážně v kamenných obchodech, nejvíce je ovlivní nízká cena, nespotřebované potraviny (prošlé, zkažené)vyhazují, přes 60 % žáků si umí připravit jídlo sami. Většina oslovených respondentů se domnívá, že svět v oblasti stravování a nakládání s potravinami neovlivníme. |
5 |
1 |
0 |
0 |
0 |
0 |
6 |
http://www.zsmecholupy.cz/projekty-skoly/menu-pro-zmenu
|
|
|
ANALÝZA ŠKOLNÍ JÍDELNY
|
Dotazníkové šetření |
70 % jídel je připravována z čerstvých surovin, žáci dostávají k obědu 2 – 3 x týdně ovoce nebo zeleninu. Jsme zapojeni do kampaně „Ovoce do škol“. V jídelníčku je vždy zařazeno jedno bezmasé jídlo, 2 x za měsíc sladké jídlo, jsou vyváženy i všechny druhy masa . |
0 |
2 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 |
http://www.zsmecholupy.cz/projekty-skoly/menu-pro-zmenu
|
|
|
ŠKOLNÍ AKADEMIE
|
Akce pro veřejnost |
Žáci z kroužku vaření upekli pro své rodiče, učitele a spolužáky bublaniny s ovocem (třešně a jahody). Jednoduchý recept byl zajímavý tím, že bublaniny byly z kefíru. |
Lokální a sezonní potraviny |
7 |
1 |
67 |
11 |
58 |
22 |
166 |
http://www.zsmecholupy.cz/projekty-skoly/menu-pro-zmenu
|
MENU PRO ZMĚNUAKČNÍ DEN – 16. 10. 2017 |
V rámci školního projektového dne DÝŇOBRANÍ a KOLÁČOBRANÍ proběhne AKČNÍ DEN z programu projektu MENU PRO ZMĚNU. Uvedený projekt je zaměřen na zodpovědnou spotřebu potravin. Žáci osmé a deváté třídy si vybrali podtéma LOKÁLNÍ A SEZÓNNÍ POTRAVINY a s ním se aktivně zapojí do MĚCHOLUPSKÉHO KOLÁČOBRANÍ
PROGRAM:
8. 00 – 14. 00 – MĚCHOLUPSKÉ KOLÁČOBRANÍ – ÚČASTNÍCI ODEVZDAJÍ SVŮJ VÝROBEK + RECEPT
9 00 – SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ DÝŇOBRANÍ 2017
9.00 – 12. 00 – DOPOLEDNÍ VYŘEZÁVÁNÍ DÝNÍ
9. 15 – 12.30 – ŽÁCI 8. A 9. TŘÍDY – MĚCHOLUPSKÉ KOLÁČOBRANÍ – „PEČENÍ Z LOKÁLNÍCH A SEZÓNNÍCH POTRAVIN“
14. 00 – 16. 00 – DÝŇOVÉ ODPOLEDNE PRO RODIČE S DĚTMI
14.30 – MĚCHOLUPSKÉ KOLÁČOBRANÍ – VEŘEJNÉ HODNOCENÍ A OCHUTNÁVKA DODANÝCH VÝROBKŮ
16. 00 – MĚCHOLUPSKÉ KOLÁČOBRABÍ – VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ A VYHLÁŠENÍ NEJLEPŠÍCH VÝROBKŮ
16. 30 – VYSTAVENÍ DÝNÍ A JEJICH ZAPÁLENÍ
PROŽIJTE AKČNÍ DEN S NÁMI
AKČNÍ DEN – 16. 10. 2017
V rámci školního projektového dne DÝŇOBRANÍ a KOLÁČOBRANÍ proběhl AKČNÍ DEN z programu projektu MENU PRO ZMĚNU. Žáci osmé a deváté třídy si vybrali podtéma LOKÁLNÍ A SEZÓNNÍ POTRAVINY. S tímto tématem se aktivně zapojili do soutěže MĚCHOLUPSKÉHO KOLÁČOBRANÍ.
Krásné páté místo obsadili Pepa, Ester a Bára se svým jablečným štrúdlem. Vyhráli kuchyňskou váhu a skleněnou konvici. Dále žáci zapojení do projektu obsadili dvakrát sedmé místo, šestnácté, dvacáté šesté, dvacáté deváté a třicáté druhé místo ze čtyřiceti soutěžících.
Náš den jsme zakončili rozsvěcením dýní na školní zahradě.
Ing. Štěpánka Frýbová
Na konci této hlavní stránky nebo kliknutím na obrázek máte možnost prohlédnout si celou školu včetně tříd a areál školy ve 3D 































































